Α. Σκοπός

Ενίσχυση νέων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η κάλυψη δαπανών σύστασης των εταιρειών, ερευνητικών δραστηριοτήτων, αλλά και δαπανών υλοποίησης αρχικών επενδύσεων.

Β. Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Αυτά που εμπίπτουν στην πρωτογενή παραγωγή, στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, στην αλιεία, στην υδατοκαλλιέργεια, στην έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία, στον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό, στη μεταποίηση λοιπών προϊόντων και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Γ. Επιλέξιμες δαπάνες

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύονται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

  1. Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
  2. Εκσυγχρονισμός μηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια
  3. Αγορά του συνόλου ή μέρους των παγίων περιουσιακών στοιχείων (κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός) επιχειρηματικής εγκατάστασης που έχει κλείσει 
  4. Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
  5. Μεταφορά τεχνολογίας (αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας)
  6. Αγορά και εγκατάσταση λογισμικού, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και οργάνωσης της επιχείρησης
  7. Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προκύπτουν λόγω της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου  
  8. Δαπάνες ενισχύσεων προς ΜμΕ (επενδυτικές ενισχύσεις, δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενισχύσεις για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και κάλυψη δαπανών συνεργασίας, ενισχύσεις εκκίνησης)
  9. Δαπάνες για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης, ενισχύσεις για ερευνητικές υποδομές και συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, δαπάνες διαδικαστικής και οργανωτικής καινοτομίας και καινοτομίας για ΜμΕ)
  10. Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
  11. Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος (ενισχύσεις για υπέρβαση ενωσιακών προτύπων/ πρόωρη προσαρμογή σε μελλοντικά ενωσιακά πρότυπα και εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), παραγωγή ενέργειας από Α.Π.Ε., αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων).

Δ. Είδη και ένταση ενισχύσεων

1. Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να ληφθούν είναι τα εξής: α. Επιχορήγηση, β. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου.

Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου υλοποιείται μέσω ταμείου συμμετοχών και λαμβάνει τις εξής μορφές για την άμεση ή έμμεση παροχή επενδύσεων χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου: α. Ίδια κεφάλαια, ή οιονεί ίδια κεφάλαια, ή επενδυτική χορηγία, β. δάνεια.

2. Οι κατηγορίες δαπανών 1 – 7 ενισχύονται βάσει των ανωτάτων ορίων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022 – 2027 σύμφωνα με τον Πίνακα 1.

Γιώργος Τερζάκης,

Business Development
ΝΕΣΤΩΡ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.



Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε σχετικά με όλα τα τρέχοντα και τα αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα αλλά και για την απαραίτητη προετοιμασία που πρέπει να γίνει πριν από την κατάθεση ενός φακέλου για χρηματοδότηση.

Αναπτυξιακός Νόμος