Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (αν και το πρότυπο υπήρχε από το 1987), οι Μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να υιοθετούν συστήματα διαχείρισης της Ποιότητας σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO9001. Με την πάροδο του χρόνου, οι μεγάλες επιχειρήσεις άρχισαν να ζητούν από τους προμηθευτές τους – δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) – να υιοθετήσουν και αυτές το πρότυπο, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.
Αργότερα, το Δημόσιο για τις προμήθειές του, άρχισε να απαιτεί από τους προμηθευτές του να τεκμηριώνουν τις διαδικασίες παραγωγής ή παροχής υπηρεσιών τους μέσω της υιοθέτησης διεθνών προτύπων ISO.
Σήμερα, η υιοθέτηση της Οδηγίας για την Έκθεση Εταιρικής Αειφορίας (CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, απαιτεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις εισηγμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική τους απόδοση (ESG -Environment Social Governance). Είναι προφανής η σύνδεση αυτής της απαίτησης με την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι ΜΜΕ που είναι προμηθευτές των μεγάλων ή εισηγμένων εταιρειών θα κληθούν να ακολουθήσουν τα ίδια πρότυπα.
Tελευταία οι Τράπεζες ζητούν από τις επιχειρήσεις πελάτες τους, να υποβάλλουν στοιχεία για τους Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και σχετικούς με τη Διακυβέρνηση παράγοντες (ESG), ακόμη και όταν αυτό δεν είναι ακόμη νομικά υποχρεωτικό. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η πρόσφατα δημοσιευμένη Ευρωπαϊκή οδηγία (ΕΕ) 2024/1619 (CRD6) και ο κανονισμός (ΕΕ) 2024/1623 (CRR 3) που τίθενται σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2025 και τροποποιούν, αντίστοιχα, την Οδηγία 2013/36/ΕΕ και τον Κανονισμό (ΕΕ) 575/2013, εισάγουν πλέον συγκεκριμένα κριτήρια και απαιτήσεις για την ενσωμάτωση των κινδύνων από Περιβαλλοντικούς, Κοινωνικούς και σχετικούς με τη Διακυβέρνηση παράγοντες (ESG) στη λειτουργία και αποφάσεις των Τραπεζών.
Για παράδειγμα τα δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητα θα πρέπει να παρακολουθούνται συστηματικά και να περιλαμβάνουν δείκτες ενεργειακής απόδοσης (Kwh/m2), σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 575/2013, άρθρο 208. Για όλο το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να δημοσιοποιούνται δείκτες που σχετίζονται με τον κίνδυνο λόγω κλιματικής αλλαγής.
Συνεπώς, οι τράπεζες, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις, δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να ζητήσουν στοιχεία ESG από τους πελάτες τους. Αυτά τα δεδομένα είναι απαραίτητα για τις τράπεζες, ώστε να μπορούν οι ίδιες να κάνουν τις απαιτούμενες αναφορές και να δημοσιοποιούν στοιχεία για τα δικά τους χαρτοφυλάκια. Αν οι τράπεζες δεν συλλέξουν τα απαραίτητα δεδομένα από τους δανειολήπτες τους, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις.
Κατά συνέπεια ακόμη και πριν καταστεί κανονιστική απαίτηση για τις ΜΜΕ η έκθεση για την εταιρική αειφορία, είτε λόγω του ότι αποτελούν μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας άλλων επιχειρήσεων που έχουν τέτοιες υποχρεώσεις, είτε επειδή είναι πελάτες τραπεζών με ενυπόθηκα δάνεια, θα κληθούν αργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν την πορεία των γεγονότων.
Να σημειωθεί εδώ, ότι ήδη βρίσκονται σε διαβούλευση τα σχέδια εθελοντικών προτύπων για τις μη εισηγμένες ΜικροΜεσαίες Eπιχειρήσεις.
14/10/2024