Οι εταιρείες που είναι πιστοποιημένες με ISO 27001:2013, θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους στη νέα έκδοση του προτύπου (2022) μέχρι τις 31.10.2025. Η αναβάθμιση αυτή δεν αποτελεί απλά μία υποχρέωση, αλλά προσφέρει την ευκαιρία στις εταιρείες, να ενισχύσουν το επίπεδο ασφάλειας, την αξιοπιστία και τη θέση τους στην αγορά, αλλά και να συμμορφωθούν, με μεγαλύτερη ευκολία, στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις της νομοθεσίας.
Τι αλλάζει στο ISO 27001:2022;
- Απλοποίηση & Ενίσχυση Ελέγχων: Οι έλεγχοι του Παραρτήματος A μειώθηκαν από 114 σε 93 και αναδιατάχθηκαν σε 4 κατηγορίες:
- Οργανωτικά Μέτρα Ασφάλειας – 37 Μέτρα (π.χ. Ευθύνες & ρόλοι, διαχείριση κινδύνων, πολιτικές & διαδικασίες).
- Μέτρα για το Προσωπικό – 8 Μέτρα (π.χ. Ασφάλεια κατά την πρόσληψη, εκπαίδευση & ευαισθητοποίηση, διαχείριση προσβάσεων).
- Φυσικά Μέτρα Ασφάλειας – 14 Μέτρα (π.χ. Περιορισμοί φυσικής πρόσβασης, προστασία έναντι φυσικών καταστροφών).
- Τεχνολογικά Μέτρα Ασφάλειας – 34 Μέτρα (Έλεγχος πρόσβασης στα συστήματα, κρυπτογράφηση, ανίχνευση & ανταπόκριση σε περιστατικά, διαχείριση ευπαθειών).
- Εναρμόνιση με Άλλα Πρότυπα: Οι μικρές αλλαγές στις παραγράφους 4 έως 10 εναρμονίζουν το πρότυπο με άλλα δημοφιλή ISO, όπως το ISO 9001 και το ISO 14001, κάνοντάς το πιο διαχειρίσιμο και ευέλικτο.
Γιατί πρέπει να προχωρήσει η προετοιμασία της μετάβασης γρήγορα;
Η προθεσμία για την πλήρη μετάβαση είναι η 31 Οκτωβρίου 2025. Ωστόσο, η έγκαιρη έναρξη της διαδικασίας διασφαλίζει ομαλή συμμόρφωση χωρίς πιέσεις. Θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στις διαδικασίες και έλεγχοι ότι το σύστημα συμμορφώθηκε με τις νέες απαιτήσεις και αυτό απαιτεί αρκετό χρόνο.
Η μετάβαση στο ISO 27001:2022 είναι κάτι παραπάνω από υποχρέωση. Είναι μια στρατηγική επένδυση προσφέροντας:
- Προστασία της επιχείρησης με βελτιωμένα μέτρα έναντι σύγχρονων απειλών, όπως επιθέσεις κοινωνικής μηχανικής και παραβιάσεις cloud.
- Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αποδεικνύοντας ότι η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για τις απαιτήσεις του μέλλοντος.
- Βελτίωση της αποδοτικότητας με πιο απλές και κατανοητές διαδικασίες για τη διαχείριση της ασφάλειας πληροφοριών.
Οδηγός για Ομαλή Μετάβαση:
- Gap Analysis: Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για να εντοπιστούν οι αλλαγές που απαιτούνται.
- Εκσυγχρονισμός Διαδικασιών: Επικαιροποίηση των πολιτικών και εγγράφων ώστε να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.
- Εσωτερικοί Έλεγχοι: Οργάνωση εσωτερικών ελέγχων και εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού στις νέες κατευθύνσεις.
Μην περιμένετε την τελευταία στιγμή! Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη μετάβαση γρήγορα, εύκολα και αποδοτικά, διασφαλίζοντας ότι η επιχείρησή σας θα παραμείνει ασφαλής και ανταγωνιστική.