
By pixabay
Το ISO 41001:2018 αποτελεί το πρώτο διεθνές πρότυπο που αναπτύχθηκε για τη διαχείριση εγκαταστάσεων (Facility Management), ένας τομέας που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων με σκοπό την υποστήριξη της κύριας λειτουργίας του Οργανισμού. Η διαχείριση εγκαταστάσεων καλύπτει τόσο τις φυσικές υποδομές (κτίρια, εξοπλισμό) όσο και τις υπηρεσίες που συνδέονται με αυτές, όπως ο καθαρισμός, η συντήρηση, η ασφάλεια και η διαχείριση της ενέργειας.Το πρότυπο αυτό παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη βελτίωση της απόδοσης των εγκαταστάσεων και των σχετικών υπηρεσιών, εστιάζοντας σε τρεις κύριους άξονες:
1. Αποδοτικότητα: Βελτίωση των διαδικασιών ώστε να μειώνονται οι σπατάλες και τα κόστη.
2. Βιωσιμότητα: Εφαρμογή πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
3. Ευθυγράμμιση με στρατηγικούς στόχους: Ενσωμάτωση της διαχείρισης εγκαταστάσεων στους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης.
Το πρότυπο παρέχει ένα πλαίσιο κοινής κατανόησης και δομής, ενσωματώνοντας τις παγκόσμιες καλές πρακτικές για την Διαχείριση Εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβάνοντας τις αρχές των προτύπων ISO.
Σε Ποιες Επιχειρήσεις & Οργανισμούς Απευθύνεται το ISO 41001:2018;
Το ISO 41001:2018 είναι κατάλληλο για κάθε είδους οργανισμό που διαχειρίζεται εγκαταστάσεις, είτε πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις, δημόσιους οργανισμούς, είτε για μικρομεσαίες εταιρείες. Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, όπως καθαρισμός, συντήρηση, διαχείριση κτιρίων, καθώς και όσοι οργανισμοί διαθέτουν εκτεταμένες εγκαταστάσεις, όπως εταιρείες Logistics, Νοσοκομεία κ.λπ., μπορούν να επωφεληθούν ιδιαίτερα. Το πρότυπο είναι εξίσου χρήσιμο για εταιρείες που επιθυμούν να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση και να ενισχύσουν την αποδοτικότητα της διαχείρισης εγκαταστάσεών τους ή να αυξήσουν το αίσθημα ασφάλειας στους πελάτες τους.
Οφέλη Υιοθέτησης του ISO 41001:2018
Η εφαρμογή του ISO 41001 βοηθά τους οργανισμούς να διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις τους με δομημένο και στρατηγικό τρόπο. Τα βασικά οφέλη που προσφέρει περιλαμβάνουν:
• Βελτίωση της αποδοτικότητας και μείωση του κόστους: Το πρότυπο βοηθά στη μείωση των λειτουργικών εξόδων και στη βελτίωση της συνολικής αποδοτικότητας των υπηρεσιών, ενισχύοντας την οικονομική βιωσιμότητα.
• Αύξηση της αξίας των εγκαταστάσεων: Η σωστή διαχείριση των εγκαταστάσεων συμβάλλει στην αύξηση της αξίας τους, ενώ μειώνει το κόστος συντήρησης και επισκευής.
• Βελτίωση της ασφάλειας, υγείας και ευημερίας του εργατικού δυναμικού: Η εφαρμογή του ISO 41001 βοηθά στη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους, ενισχύοντας τη συνολική ευημερία τους.
• Δημιουργία κοινής πλατφόρμας για όλους τους οργανισμούς: Προάγει τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, εξασφαλίζοντας κοινές πρακτικές και μεθοδολογίες.
• Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα: Ο οργανισμός αποκτά ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά, ενισχύοντας την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα του.
• Παγκόσμια αναγνώριση: Εξασφαλίζει την αναγνώριση του οργανισμού σε διεθνές επίπεδο, διευκολύνοντας τη συνεργασία με άλλες εταιρείες και οργανισμούς.
• Βελτίωση της επικοινωνίας: Ενισχύει την επικοινωνία εντός του οργανισμού, καθώς και με εξωτερικούς συνεργάτες και πελάτες, καλύπτοντας τις απαιτήσεις τους με σαφήνεια.
• Ευκολία εναρμόνισης με άλλα πρότυπα: Το ISO 41001 προσφέρει εύκολη εναρμόνιση με άλλα διεθνή πρότυπα διαχείρισης, όπως το ISO 9001 (Ποιότητα), ISO 14001 (Περιβάλλον), και ISO 45001 (Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία), διευκολύνοντας την ολοκληρωμένη διαχείριση του συστήματος από τον οργανισμό.
Ποια είναι τα βήματα προετοιμασίας για την Πιστοποίηση;
Η προετοιμασία ενός Οργανισμού για την πιστοποίηση κατά ISO 41001:2018 απαιτεί μια συστηματική προσέγγιση που περιλαμβάνει ανάλυση, σχεδιασμό, υλοποίηση και συνεχή βελτίωση. Τα κύρια βήματα υλοποίησης περιλαμβάνουν:
1. Gap Analysis: Αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης για να εντοπιστούν οι αλλαγές που απαιτούνται.
2. Εκσυγχρονισμός Διαδικασιών: Επικαιροποίηση των πολιτικών και εγγράφων ώστε να συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις.
3. Εσωτερικοί Έλεγχοι: Οργάνωση εσωτερικών ελέγχων και εκπαίδευση του εμπλεκόμενου προσωπικού στις νέες κατευθύνσεις.
Μην αφήνετε τη βελτίωση των εγκαταστάσεών σας στην τύχη! Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το ISO 41001:2018 και πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε να πιστοποιηθείτε, βελτιώνοντας την αποδοτικότητα και την εικόνα της επιχείρησής σας.