Α. Σκοπός

Ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στους κλάδους που αποτελούν ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας, προκειμένου να επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας, να βελτιώνεται η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων και παρεχόμενων υπηρεσιών, να καθίσταται αποτελεσματικός ο συντονισμός της προμηθευτικής αλυσίδας και να διαμορφώνονται όροι ενίσχυσης της εξωστρέφειας.

Β. Υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια

Αυτά που εμπίπτουν στα πεδία των ευρωπαϊκών στρατηγικών αλυσίδων αξίας (μικροηλεκτρονική, υπολογιστές υψηλής απόδοσης, συσσωρευτές, διασυνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, κυβερνοασφάλεια, προσωποποιημένη ιατρική και υγεία, βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, υδρογόνο, διαδίκτυο των πραγμάτων).

Γ. Επιλέξιμες δαπάνες

Τα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στο παρόν καθεστώς ενισχύονται για τις παρακάτω κατηγορίες δαπανών:

  1. Κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
  2. Εκσυγχρονισμός μηχανολογικών και λοιπών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια
  3. Αγορά του συνόλου ή μέρους των παγίων περιουσιακών στοιχείων (κτίρια, μηχανήματα και λοιπός εξοπλισμός) επιχειρηματικής εγκατάστασης που έχει κλείσει 
  4. Προμήθεια και εγκατάσταση νέου σύγχρονου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
  5. Μεταφορά τεχνολογίας (αγορά δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, ευρεσιτεχνιών, τεχνογνωσίας)
  6. Αγορά και εγκατάσταση λογισμικού, ανάπτυξη και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας και οργάνωσης της επιχείρησης
  7. Μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, οι οποίες προκύπτουν λόγω υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου
  8. Δαπάνες ενισχύσεων προς ΜμΕ (επενδυτικές ενισχύσεις, δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ενισχύσεις για συμμετοχή σε εμπορικές εκθέσεις και κάλυψη δαπανών συνεργασίας)
  9. Δαπάνες για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία (δαπάνες για έργα έρευνας και ανάπτυξης, ενισχύσεις για ερευνητικές υποδομές και συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας, δαπάνες διαδικαστικής και οργανωτικής καινοτομίας και καινοτομίας για ΜμΕ)
  10. Δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση
  11. Ενισχύσεις για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση
  12. Δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος (ενισχύσεις για υπέρβαση ενωσιακών προτύπων/ πρόωρη προσαρμογή σε μελλοντικά ενωσιακά πρότυπα και εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών, δαπάνες για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, συμπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.), παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αποκατάσταση μολυσμένων χώρων, εγκατάσταση αποδοτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων).

Δ. Είδη και ένταση ενισχύσεων

1. Τα είδη ενίσχυσης που μπορούν να ληφθούν είναι τα εξής: α. Επιχορήγηση, β. Φορολογική απαλλαγή, γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), δ. Επιδότηση κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

Να σημειωθεί ότι η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης παρέχεται αυτοτελώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα είδη ενίσχυσης τα οποία μπορούν να παρασχεθούν και συνδυαστικά.

2. Οι κατηγορίες δαπανών 1 – 7 ενισχύονται βάσει των ανωτάτων ορίων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022 – 2027 σύμφωνα με τον Πίνακα 1.

Αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης παρέχονται σε επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε ειδικές περιοχές, και συγκεκριμένα σε:

α. Ορεινές περιοχές εκτός Αθηνών

β. Περιοχές με απόσταση έως 30 χλμ. από τα σύνορα

γ. Νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων

Γιώργος Τερζάκης,
Business Development

ΝΕΣΤΩΡ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.



Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε σχετικά με όλα τα τρέχοντα και τα αναμενόμενα επιδοτούμενα προγράμματα αλλά και για την απαραίτητη προετοιμασία που πρέπει να γίνει πριν από την κατάθεση ενός φακέλου για χρηματοδότηση.